Råvaror

Ingredienser

Kakaobönor har odlats i Syd- och Centralamerika i tusentals år. De fick sitt namn från Mayaspråk, kakaw, vilket betyder vad gudarna intar. Kakaobönor betraktades av indierna som mycket värdefulla och användes faktiskt som ett betalningsmedel. När spanjorerna återvände från Amerika tog de med sig kakaobönor och kakaodrycker introducerades till de rikaste. Så småningom spred sig denna dryck i de övre skikten i Europa.

Fram till 1700-talet var kakao bara för de rikaste, men sedan kom industrialiseringen med ångdrivna fabriker i Karibien. Dessa kvarnar krossar kakaobönorna och förvandlade dem till det som kallas kakaosmör. När de blandas med socker och mjölk kan den användas både till drycker eller användas i kakor. 1875 börjar en schweizare blanda mjölkpulver i en blandning av kakaopulver, kakaosmör och socker och mjölkchoklad föds.

Rårörsocker är ett gulbrunt socker med härlig söt smak och rik aroma från sockerrör. Det är inte lika hårt raffinerat som traditionellt vitt socker. Rårörrsockret i VGAN kommer från Kuba.

Kokosmjölk produceras genom att skära kokosnötkött och tillsätta vatten, sedan siktas denna massa. Kokosmjölk ger den underbara krämiga konsistensen till vår mjölkchoklad och är ett bra substitut för mjölk och fungerar mycket bra för att få en god smak. Vi får kokosmjölken från Sri Lanka.

Kokosgrädde tillverkas på samma sätt som kokosmjölk, men med mindre vatten för att ge en tjockare konsistens. Vi plockar upp kokosgrädden på Sri Lanka. På mayaspråket betyder chia styrka. Chiafrön är en källa till fiber, omega-3, protein, vitaminer och mineraler. Chiafrön ger en bra crunch. Våra chianfrön kommer från Mexiko.

Kokossocker är gjord av blommornas nektar som växer på kokospalmen. Nektaren skördas innan den kokas under låg värme för att bilda sockerkristaller. Resultatet är ett naturligt och oraffinerat socker. Förutom den välkända söta smaken vi känner från vitt socker, har den en lätt karamellsmak och en något mjukare struktur än "hårda" vitsockerkristaller. Vi hämtar vårt kokossocker i Indonesien.

Frukten av vit mullbär kan ätas rå, och de har en söt men något blek smak. En rikare smak kommer att uppstå om frukterna torkas, då får de en aromatisk, söt smak som påminner något om torkade fikon. Hasselnötter kommer från hasselbusken, som växer naturligt i södra Europa och Asien. Hasselnötter används ofta i choklad, eftersom dessa smaker kompletterar varandra. Dessutom ger hasselnötter i choklad en krispig crunch. Hasselnötter i VGAN kommer från Turkiet.

Bourbon vanilj kommer från en orkidé som växer på Madagaskar. Vaniljorkidéerna måste pollineras av mänskliga händer för att sätta frön. Växterna utvecklar långa skolor som innehåller frön. I en process som varar flera månader förvandlas gröna skalor till de mörkbruna, mycket aromatiska vaniljstänger som vi känner. Denna långa process gör verklig vanilj till en av världens dyraste kryddor. Äkta vanilj innehåller naturliga smaker och ger därför en unik smak till maten.

Erythritol är en sockeralkohol som finns naturligt i frukt och produceras genom en naturlig jäsningsprocess (jäsning). Citrus och choklad är en spännande kombination, med grapefruktolja får chokladen en ny frisk smak.

Mandel är en stenfrukt från mandelträdet som finns naturligt i Iran och i Mellanöstern. Men de odlas på flera platser i världen, inklusive Bulgarien där vi hämtar våra mandlar.

Certifieringar

VGAN choklad är naturligtvis fairtrade, vegansk och glutenfri. Men för att du ska känna dig trygg har vi certifierat chokladen på flera ställen.

The Vegan Society  Solrosen är ett internationellt varumärke för märkning av veganprodukter. För att kunna märka sina produkter med solrosen måste produktionen noggrant granskas. Detta för att säkerställa att produktion, utveckling av produkter och ingredienser inte använder ingredienser, biprodukter eller derivat med spår från djurriket. Varumärket säkerställer också att det inte har gjorts några djurtester i utveckling och produktion av produkter. Märkningen säkerställer också att det inte förekommer någon förorening från icke-veganska källor i produktionen.

Debio är garantin för att produkter som är märkta med våra godkännandemärken produceras på ett ekologiskt och hållbart sätt. Debio hanterar, reglerar och kontrollerar ekologisk produktion och förordningar. Det är företagets naturliga val för miljö- och kvalitetscertifiering.

Fabriken som producerar VGAN är Kosher-godkänd och VGAN tillverkas enligt de krav som gäller. Austria Bio Garantie utför inspektioner och certifieringar av ekologiska produkter genom hela livsmedelskedjan.